Gabri

Gabri Wijnakker

Mijn naam is Gabri Wijnakker. In 1981 geboren in Ravenstein, Noord-Brabant. Als kind speelde ik veel toneel en bedacht voorstellingen voor mijn moeder en mijn kleine zusje.

‘s Zomers in de tuin, met theatergordijnen aan de schommel en dan poppenkast spelen, zie foto. Cassettebandjes maken met muziek en geluidseffecten, ‘My First Sony’, wie kent dat nog?

‘s Winters in de woonkamer met een grote verkleedkist. Na de scheiding van mijn ouders ben ik het toneelspelen lange tijd vergeten.

Maar tijdens mijn opleiding Sociaal Pedagogisch Werk kwam ik weer in aanraking met theater en toneel. Ik begon met het regisseren van een jeugdtheatergroep. Steeds meer verdiepte ik me in het toneel en theater.

Wat betreft opleiding was mijn doel om naar de Pabo te gaan, en toen ik die had afgerond  ben ik gaan werken als leerkracht in het basisonderwijs. Maar het gaf me te weinig voldoening. De wens om meer met theater en toneel bezig te zijn zorgde ervoor dat ik opnieuw ging studeren. Eerst korte cursussen theater in Nijmegen en Amsterdam, en vervolgens de Theater- en Regieopleiding in Arnhem. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat met name improviseren me goed afging: het maken van een scene en theaterstuk vanuit het niets.

Tegelijkertijd heb ik me als presentator ontwikkeld. Onder andere heb ik van 2006 tot 2009 shows gepresenteerd voor het Kinderen voor Kinderen Songfestival van de VARA.

Het regisseren van jeugd- en volwassenen amateurtheater doe ik nog steeds. Daarnaast wil ik me blijven scholen op theatergebied. In 2016 volgde ik de opleiding tot trainingsacteur bij Hebbes Academy. Momenteel volg ik de opleiding tot provocatief coach bij Voltone. En ik heb zojuist twee nieuwe toneelstukken geschreven! De afgelopen 18 jaar heb ik zo’n 10 jeugdtoneelvoorstellingen geschreven, altijd afgestemd op (de wensen van) de groep die het verhaal gaan spelen. Oftewel: de spelers mogen aangeven welke ideeën zij hebben voor de voorstelling, waar het verhaal over zou moeten/kunnen gaan, en welke rol zij daar zelf in willen gaan spelen. Vervolgens ga ik met deze ideeën aan de slag en maak ik er één goedlopend verhaal van, met goedlopende en humorvolle teksten.

Heb je vragen over mij, mail dan gerust: info@paarsecaravan.nl

Vriendelijke groet,
Gabri Wijnakker